Hore

Ktorý materiál je na šperk najideálnejší? My už vieme!

17.09.2014
Ktorý materiál je na šperk najideálnejší? My už vieme!

V dnešnej dobe sa šperky vyrábajú z rôznych kovov, ktoré sa líšia nielen cenou, pevnosťou, odolnosťou, ale aj mnohými ďalšími vlastnosťami. Každý šperk sa odlišuje predovšetkým v spôsobe údržby, odolnosti voči poškodeniu, hmotnosti, ale aj v schopnosti vytvárať alergické reakcie. Ale, ktorý materiál je teda ten najlepší???

V článku sa taktiež dozviete pre mnohých prekvapujúce skutočnosti o materiáloch, ktoré sú mnohonásobne kvalitnejšie, ako zlato či striebro.

Vďaka tomuto krátkemu prehľadu, ktorý Vám ponúkame, môžete určiť, či Vám daný kov bude vyhovovať a môžete sa uistiť, že zaň zaplatíte rozumnú cenu.

ŠPERKY ZO ZLATA?

Zlato je dostupné v niekoľkých farbách a karátoch. Rýdze zlato však nie je vhodné na vyrábanie šperkov, pretože je príliš mäkké na to, aby mohlo udržať napr. drahé kamene. Karátové číslo zlata tak udáva stupeň jeho rýdzosti/čistoty. V praxi to znamená – čím vyššie karátové číslo, tým rýdzejšie zlato. Ďalšie kovy, ktoré sú pridané do zlata, slúžia na zlepšenie jeho odolnosti, pevnosti a lesku. Taktiež môžu slúžiť na to, aby sa zmenila aj jeho farba. Zlato tak môže byť dostupné vo farbách ako biela, ružová, červená, bronzová a rôzne iné. V dnešnej dobe je však najpopulárnejšie najmä biele a žlté zlato.

Aké sú výhody zlata?

Medzi najvýznamnejšiu výhodu zlata patrí predovšetkým jeho hodnota a vzhľad. Ďalšou je jeho ľahká údržba ( nemá tendenciu sčernať ako napr. striebro). Avšak v ojedinelých prípadoch sa to môže stať. Je to najmä vtedy, ak je nízke karátové číslo zlata - čiže je v šperku primiešaný iný kov, ktorý spôsobí následné sčernanie zlata.

Aké sú však nevýhody zlata?

Najväčšou nevýhodou je určite cena zlata. V dnešnej dobe ľudia chcú byť „in“ a mať viacero doplnkov k oblečeniu, chcú niečím výrazným zaujať, doplnok zladiť k oblečeniu, čo sa však pri zlatých šperkoch mnohokrát nedá - kvôli ich cene. Ďalšou podstatnou nevýhodou, ktorá trápi najmä manželské páry, je to, že zlato sa ľahko poškriabe. A tak často obrúčky na rukách sú za prvé roky zničené a poškriabané. 

Kedy siahnuť po zlatom šperku?

Jednoznačne vtedy, ak nie ste nároční na doplnky, nepotrebujete ich veľa a chcete šperk na mnohé roky. Ak nehľadáte extravaganciu, vsádzate na jednoduchosť a najmä, ak hľadáte šperk a na každú príležitosť. Vtedy je zlato najvýhodnejšie, pretože je nenáročné na údržbu, vyzerá dobre a má svoj lesk. Avšak netreba zabúdať, že hoci sa jedná o zlato aj ono s pribúdajúcimi rokmi stráca svoj lesk.

Anjelsky Diabolské nepredáva šperky zo zlata. Veríme, že každá žena, ktorej záleží na vzhľade bude doplnky obmieňať podľa outfitu a nálady, čo pri zlatých šperkoch nie je možné pre ich vysokú cenu. 

Anjelsky Diabolské predáva pozlátené šperky ktoré sú oveľa dostupnejšie a kvalitou sa vyrovnajú zlatým šperkom. Akurát za nich nezaplatíte horibilnu čiastku, čo určite poteší :-)

ŠPERKY ZO STRIEBRA?

Striebro je na tom podobne ako zlato. Čisté/rýdze striebro nemôže byť použité v šperkoch, pretože je na to príliš mäkké a musí sa zmiešavať s inými kovmi. Striebro je zvyčajne dostupné v 92,5%  čistej zliatiny, čo sa označuje ako rýdzosť striebra. Ďalšie percentá kovov, ktoré sa doň primiešavajú slúžia predovšetkým na zlepšenie jeho pevnosti, odolnosti a na zvýšenie lesku.

Aké sú výhody striebra?

Medzi základné výhody striebra patrí najmä jeho lepšia cenová dostupnosťJe lacnejšie ako zlato, a predsa sa radí k drahým kovom. V súčasnosti je viac „in“. Ľudia si môžu zakúpiť viacero strieborných šperkov, a tak rozšíriť svoje šperkovnice aj o iné kúsky. Strieborné šperky sa krásne vynímajú spolu so zirkónmi a sú vhodné na každú príležitosť.

Aké sú nevýhody striebra?

Má tendenciu ľahko sa poškriabať a vyžaduje si veľa údržby. Mastnota Vašej pokožky, vlhkosť vzduchu a ďalšie faktory, prispievajú k tomu, že striebro má sklony k sčernaniu. Ak žijete v mimoriadne vlhkom prostredí, nie je múdre kupovať si striebro. Ďalšia nevýhoda striebra, je tá, že s pribúdajúcimi rokmi striebro bude na svojom lesku slabnúť. Avšak existujú ľudia, ktorí tzv. „vintage“ vzhľad uprednostňujú.

Kedy si kúpiť striebro?

Strieborné šperky je najlepšie zakúpiť si na príležitostné nosenie. Vtedy, ak hľadáte šperk, ktorý má určitú hodnotu a eleganciu, ak hľadáte šperk na každú príležitosť a nevadí Vám, že sa po čase oň musíte postarať. Veď nejeden z nás už má skúsenosť s tým, že striebro po čase sčerná a treba ho vyčistiť. V súčasnosti je však na trhu mnoho výrobkov na vyčistenie striebra a navyše existujú aj domáce recepty, s ktorými dokonca ušetríte. Údržba krásneho strieborného šperku tak následne nie je veľmi náročná.

Anjelsky Diabolské ponúka strieborné šperky, práve pre ich krásu. Majú nenahraditeľnú farbu, ktorá ideálne ladí k zirkónom alebo iným drahým kameňom. Ich cena je oveľa dostupnejšia preto si naše zákazníčky môžu dopriať viac takýchto kúskov vďaka čomu, až tak skoro nesčernajú.

TITÁNOVÉ ŠPERKY?

Titán je jedným z najsilnejších kovov používaných v šperkárstve. Titán je dostupný v množstve farieb, v závislosti od jeho množstva pri vytvorení jedného kusu šperku. Je nenáročný na údržbu, vydrží dlhšie než ostatné druhy šperkov a je ľahký. Všetky tieto jeho vlastnosti ho robia veľmi populárnym medzi novinkami v šperkárstve.

Aké sú výhody titánu?

Predovšetkým je výhodou dlhá životnosť tohto šperku. Je hypoalergénny a tvrdý, avšak nie až natoľko, aby bol nepoškriabateľný. Dá sa poškriabať, ale až pri vysokom tlaku, čiže na bežné nosenie sú prstene z titánu ako stvorené.

Aké sú nevýhody titánu?

Medzi základné nevýhody titánu patrí predovšetkým jeho cena, ktorá je vyššia, akoby sme čakali (nejedná sa však o nejakú horibilnú sumu). Vyššia cena je najmä preto, že náklady na výrobu sú podstatne vyššie ako u bežných šperkoch.

Kedy si kúpiť titánový šperk?

Po titáne je dobré siahnuť vtedy, ak hľadáte vysokú kvalitu, antialergický šperk a dlhú životnosť šperku. Titánové šperky sú taktiež dostupné v rôznych farebných prevedeniach, čiže sa ľahko doladia k rôznym outfitom. A čo je dôležité, nestrácajú svoj lesk.

Anjelsky Diabolské ponúka široký sortiment Titánových šperkov ako Titánové obrúčky, Titánové prstene, Titánové prívesky.

VOLFRÁMOVÝ-TUNGSTEN ŠPERK?

Tungsten je švédske označenie volfrámu. V dnešnej dobe sa môžete stretnúť s takýmto dvojitým označením jedného druhu šperku. Môžete sa však stretnúť aj s označením „Tungsten carbide“. Jedná o zlúčeninu volfrámu a uhlíka, ktorý je značne tvrdší ako samotný volfrám.

„Tak a tu je to prekvapenie sľubované v úvode.“

 Môžete si tak byť na 100% istý, že Váš šperk je nepoškriabateľný. Tungsten carbide je tak tvrdý, že ho je možné poškriabať jedine ešte tvrdším nerastom – diamantom. Množstvo príveskov, prsteňov či náramkov sú v súčasnosti dostupné vo volfrámovom tungsten štýle a dizajne. Populárnymi sa stávajú volfrámové obrúčky pre manželské páry, ktoré vďaka tomu, že sú vyrobené z volfrámu si po celý život udržia svoj vzhľad.

Aké sú výhody tungsten volfrámu?

Výraznou výhodou volfrámu je jeho nepoškriabateľnosť, a takmer nezničiteľnosť, vďaka jeho vysokej tvrdosti a dlhej životnosti. Taktiež k výhodám môžeme zaradiť aj to, že ak už volfrám bol raz leštený už to nikdy viac nebude potrebovať, lebo svoj lesk nestráca.

Aké sú nevýhody tungsten volfrámu?

Ako sa už spomínalo pri titáne, aj tu platí, že nevýhodou je vyššia cena, vďaka nákladným výrobným procesom volfrámových šperkov. Nie je to však nič strašné, cena obrúčok sa pohybuje okolo 19€ -25€. Cena volfrámových náramkov od 40€ do 60€.  Ďalšou nevýhodou volfrámu je neveľmi široká škála farieb. Najčastejšia farba volfrámu je čierno sivá, ktorá je však veľmi populárna u mužov. Avšak volfrám môžeme nájsť aj vo farbe ako žltá, čierna či ružová.

Kedy si kúpiť tungsten volfrám?

Ak hľadáte niečo, čo stále bude vyzerať ako nové, čo sa len tak ľahko nezničí, máte radi farby, v ktorých sa Vám volfrám ponúka a Váš rozpočet Vám to dovolí, tak  je volfrám tou správnou voľbou.

Anjelsky Diabolské šperky ponúkajú obrúčky, prstene, náramky a prívesky z tohto skvelého materiálu.

CHIRURGICKÁ OCEĽ?

Šperky z chirurgickej ocele sa vzhľadom podobajú šperkom zo striebra. Chirurgická oceľ je však tvrdšia ako striebro a nemá sklony k sčernaniu, preto sa častejšie využíva vo šperkárstve. Šperky ako zlato či striebro sa zmiešavajú s niklom, ktorý často vyvoláva alergické reakcie u niektorých ľudí. Chirurgická oceľ môže byť vyrobená (ale nie vždy) bez niklu, čo je vhodné pre ľudí, ktorí sú naň alergickí (Pozn. ak aj je šperk vyrobený s prímesou niklu je tak pevne viazaný v kove, že sa na povrch šperku nemôže dosať.) Na základe tvaru a typu šperku z chirurgickej ocele, môže byť niekedy chirurgická oceľ drahšia ako striebro.

Aké sú výhody chirurgickej ocele?

Chirurgická oceľ je cenovo dostupnejšia, pretože sa nepovažuje za drahé kovy ako striebro či zlato. Je antialergická a odolnejšia ako šperky v podobných cenových reláciách a nepodlieha korózii (nečernie). Výhodou je aj široký sortiment fariebtvarov dizajnov a obľúbenosť týchto šperkov u ľudí.

Nevýhody chirurgickej ocele?

Pri väčšom tlaku sa dá poškriabať a nemá rovnaký lesk ako ostatné šperky, avšak niektorí ľudia uprednostňujú kovový lesk týchto šperkov, predovšetkým muži.

Kedy kúpiť chirurgickú oceľ?

Jednoznačne, ak hľadáte šperk antialergický, schopný odolávať vlhkosti, sčerneniu a ktorý je cenovo dostupný, navyše vyzerá dobre a hodí sa na každú príležitosť. Taktiež  si ho môžete dovoliť aj vo viacerých farbách či kusoch.

Anjelsky Diabolske ponúka jednu z najširších ponúk šperkov z chirurgickej ocele. Ak si tento materiál porovnáme z hľadiska ceny a kvality, chirurgická oceľ je to to najlepšie čo si môžete vybrať

Šperk potiahnutý RÓDIOM?

Čo to vlastne znamená? Ródium je najvzácnejší a najdrahší spomedzi všetkých drahých kovov používaných v šperkárstve. Menej ako tri tony ródia sa vyťaží každý rok. 24 karátové zlato je mnohými ľuďmi považované za najdrahšie, avšak ródium konštruované rovnakým spôsobom by stálo desaťkrát toľko. Ródium sa bežne používa v šperkárstve výhradne ako ochranná povrchová úprava zlatých, strieborných šperkov a kvalitnej bižutérie.

Aké sú výhody šperkov potiahnutých ródiom?

Ródium je extrémne tvrdý, má krásny lesk a prakticky zabraňuje sčernaniu. Strieborné šperky, ktoré sú potiahnuté ródiom sú označované ako „nečiernúce striebro“. Celkovo ródium prispieva u zlatých a strieborných šperkoch k vyššiemu lesku, dlhšej životnosti než zlaté či strieborné šperky, bez tejto povrchovej úpravy. Úprava šperkov ródium je v dnešnej dobe pomerne častá a prijateľná.

Aké sú nevýhody šperkov potiahnutých ródiom?

Žiadna nevýhoda nieje. J Snáď len jedna. Na niektoré šperky je nanášaný v takej tenkej vrstve, že nakoniec sa z povrchu šperku môže zošúchať.

Anjelsky Diabolské ponúka šperky potiahnuté týmto vzácnym kovom. Sú to zväčša šperky zo striebra a bižutéria. Je to práve preto aby sa tak skoro nepoškodili.

Ktorý materiál si nakoniec vybrať?

Ak hľadáte len šperk na príležitosť, ktorý nebude nosený príliš často, tak si vyberte na základe vzhľadu Vášho outfitu spomedzi zlata či striebra. Ak však hľadáte niečo, čo môže byť nosené denne, nestratí svoj lesk, nevytvára alergické reakcie, nepoškodí sa a nebude až prehnane drahé, tak siahnite po titáne alebo volfráme, ak však hľadáte lacnejšiu variantu kvalitných šperkov, tak siahnite po chirurgickej oceli. Výber medzi týmito kovmi závisí najmä na Vašom vkuse a na tom, čo uprednostňujete. Ak však neviete odolať lesku a žiarivosti zlatých a strieborných šperkov, tak nezabúdajte potom aj o ich patričnú starostlivosť.

Eshop Anjesky Diabolske ponúka okrem zlata všetky druhy spomínaných materiálov. Našou hlavnou myšlienkou je, že šperky majú byť ozdobou každej ženy deň čo deň. To je možné dosiahnuť len s kvalitnými šperkmi za rozumné ceny. Posúďte sami.