Hore

Odkiaľ sa vzali svadobné obrúčky?

31.07.2015
Odkiaľ sa vzali svadobné obrúčky?

Položili ste si niekedy otázku odkiaľ sa vlastne svadobné obrúčky "vzali"? Jedná sa len o symboliku, tradíciu či tomu predchádza nejaká historická udalosť?

V dnešnej dobe vníma väčšina ľudí svadobné obrúčky ako symboliku lásky, ale nikto nevie s istotou povedať, kde táto dlhoročná tradícia začala. Niektorí tvrdia, že táto tradícia vymieňania prsteňov prišla zo starovekého Egypta pred 4800 rokmi.

Kruh bol v tých časoch symbolom večnosti, pretože nemá začiatok a ani koniec. Táto symbolika však nebola známa len v egyptskej kultúre, ale aj v mnohých iných starovekých kultúrach. Taktiež aj "diera" v strede kruhu mala svoj význam.

Voľný priestor v kruhu znamenal akúsi vstupnú bránu/dvere vedúce k veciam či už poznaným alebo nepoznaným. Avšak ak žena obdržala prsteň od muža stalo sa to symbolikou večnej a nesmrteľnej lásky.

Materiály, z ktorých sa tieto prstene vyrábali neboli veľmi stále, preto sa postupom času prešlo k materiálom ako koža, kosť či slonovina. Materiál, z ktorého bol prsteň vyrobený však musel reprezentovať majetok muža.

Podobným spôsobom využívali symboliku prsteňov aj starovekí Rimania. Keď v starovekom Ríme chcel muž darovať žene prsteň, znamenalo to už čosi vážnejšie. V starovekej rímskej kultúre prsteň neniesol len symboliku nesmrteľnej lásky, ale mal najmä význam vlastníctva - čiže to, že žena je už zadaná, teda niekomu patrí. Prijatím prsteňa sa žena s mužom akoby "spojili".

Svadobné obrúčky

Spočiatku si túto tradíciu prebrali Kresťania do svojich svadobných obradov a svadobné obrúčky museli byť požehnané pred Pánom ako "symbol spojenia dvoch sŕdc".

Nasledovaním týchto starovekých tradícii a postupom rokov sa stali svadobné obrúčky neoddeliteľnou súčasťou svadieb po celom svete.

Svadobné obrúčky boli cez celú históriu nosené na rôznych prstoch ruky, dokonca aj na palci. Uchytila sa až tradícia z rímskej kultúry a to nosenie obrúčky na štvrtom prste ľavej ruky, pretože podľa Rímanov z tohto prsta vedie žila priamo do srdca známa ako "Žila lásky". 

Známa je však aj praktickejšia teória a to, že prsteň by sa mal nosiť na "prsteníku", pretože sa tento prst považuje za druhý najmenej využívaný prst ruky. Taktiež ak je prsteň/obrúčka vyrobená zo zlata či iného mäkšieho kovu sa na prste ľavej ruky menej ošúcha, opotrebuje ako na pravej ruke, pretože väčšina ľudí na svete je pravákov.

Pri týchto tradíciach sa žiaľ na výnimky nemyslelo :)