Hore

Prečo si vybrať striebro?

13.04.2017
Prečo si vybrať striebro?

Striebro sa považuje za jeden z najjasnejších(žiarivých) materiálov v šperkárstve. Šperky zo striebra sa tešia obľube aj vďaka tomu, že striebro sa radí medzi vzácne kovy a má aj svojú trhovú hodnotu. Mnoho ľudí radšej nosi strieborný šperk ako ktorýkoľvek iný materiál, pretože oceňujú jasný, lesklý vzhľad, ktorý striebro ponúka.

Striebro svoju popularitu a hodnotu za niekoľko rokov zvýšilo. Striebro sa totiž radí medzi vzácne kovy, ale pritom aj mäkké. Vďaka tomu, že je striebro ľahko upraviteľné ho šperkári radi využívajú v tomto priemysle. Čisté striebro je však príliš mäkké na výrobu šperkov, preto sa striebro najčastejšie používa v koncetrácii 92,5% striebra (označenie ako striebro 925) a zvyšok tvorí v zliatine s meďou a inými prímesami, aby bolo dosť silné na odlievanie šperkov. Strieborné šperky sa tak na trhu dokážu predviesť v nekonečných možnostiach a dizajnoch.

Strieborné šperky sa tešia obľube aj kvôli tomu, že cena striebra je na trhu nižšia v porovnaní so zlatom či platinou. To je tiež ďalší z dôvodov, prečo sa mnohí dizajnéri šperkov rozhodnú siahnuť práve po striebre. Šperkári si môžu dovoliť investovať do striebra na vytvorenie ďalších nových a jedinečných šperkov, ktoré svojím vzhľadom ulahodia nielen nežnejším polovičkám.

 

Náramok zo striebra

  Podľa toho, aký štýl najradšej uprednostňujete, môžete na trhu nájsť
  niekoľko rôznych prevedení striebra. Či už striebro osadené drahými
  kameňmi, či kryštálmi alebo zirkónmi.
  (Pozri: strieborné prstene, či strieborné náušnice )

  Prirodzenou vlastnosťou striebra je však černenie. Hoci sa šperkári
  snažia do striebra okrem medi pridávať iné zliatiny a zvýšiť tak jeho
  odolnosť voči černeniu, jeho prirodzenej vlastnosti sa však ťažko dá "zbaviť". Preto pri šperkoch zo striebra netreba zabúdať aj na starostlivosť - pravidelné čistenie a leštenie, aby si striebro udržalo pôvodný leklý a žiarivý vzhľad.

Striebro je rozhodne neodolateľným materiálom v šperkárstve, takže jeho "príležitostné" čistenie stojí za tú námahu. :)