Hore

Základná starostlivosť o šperky

11.10.2017
Základná starostlivosť o šperky

Všetky šperky potrebujú náležitú starostlivosť. Niektoré pravidelnú, niektoré občasnú. Netreba však zabúdať na to, že starostlivosť o šperk je priamo úmerná jeho životnosti.

Čistenie šperkov je veľmi potrebné ak si to šperk vyžaduje. Avšak pravidelným čistením šperku tiež môže nastať zmena jeho vzhľadu. Čo ale robiť, aby si šperk udržal čo najdlhšiu krásu a životnosť? Začnite sa oň starať a vyhýbajte sa týmto veciam

Slnečné svetlo - Či už tomu veríte, alebo neveríte, rovnako ako slnko poškodzuje pokožku, teplo a svetlo môžu poškodiť určité šperky. Príliš veľa priameho slnečného žiarenia môže spôsobiť zmenu alebo poškodenie napr. na kameňoch ako je ametyst či topaz. Perly vystavené priamemu slnečnému žiareniu sa môžu začať zlupovať a niektoré ďalšie drahokamy, ako opál, môžu stmavnúť, ak sú vystavené dlhému horúcemu páleniu slnka.
Tip: Preto ak sa rozhodnete šperky vziať so sebou či už na kúpalisko, k moru alebo k jazeru, nezabudnite si šperky zo slnka schovať niekam do púzdra či do tašky.

Dlhé visiace náušnice z bižutérie

Chemikálie - šperkom škodí aj kontakt s každodennými chemickým prostriedkami v domácnosti. Nevhodné sú predovšetkým čpavok, chlór či síra. Umývate riad či kúpeľňu so šperkom na prste / ruke? Tak Vás nepotešíme. Bohužiaľ, aj tieto prostriedky dokážu šperk negatívne ovplyvniť. Takže si ho si radšej odložte do bezpečia. 
Tip: Každý čistiaci prostriedok má totiž iné zloženie, ktoré ovplyvňuje predovšetkým šperky, ktoré majú povrchovú úpravu. Ak si chcete šperk ochrániť, radšej si ho zložte dole. To, že si ho na pár minút zložíte - aby bol šperk v bezpečí vám neublíži a šperku rozhodne pomôže uchovať si životnosť. 

Kozmetika - hoci to neradi čítate, áno, na vzhľad šperkov vplýva aj kozmetika, ktorú používate na každodennom poriadku. Čo skodí šperkom? Tak je to napr. sprej na vlasy, parfumy a pleťové vody, krémy, šampóny, sprchové gély či mydlá. Ak chcete, aby vaše šperky vyzerali ako nové, neznamená to, že šperky máte teraz odložiť do bezpečia a len sa na ne dívať. Ale čo by sme boli za predajcovia, keby sme Vás včas neupozornili na riziká?
Tip: Dávajte si pozor: Pri tom ako striekate pafrum, dbajte aby ste ho nestriekli priamo na šperk. Keď sa krémujete, počkajte kým krém vsiakne do pokožky až následne si šperk nasaďte. A keď sa sprchujete? Oporúčame si šperk odložiť bokom

Všetky tieto odporúčania sú naše rady pre Vás, ako pomôcť šperkom, aby vydržali čo najdlhšie. Samozrejme, ak sa párkrát tak stane, neznamená to, že šperk sa okamžite znehodnotí. Tieto rady sú pre Vás, aby ste sa vyhli pravidelnému vystavovaniu šperku takýmto "nevhodným" podmienkam.